Δήλωση του Grand Forest Metsovo για τη Βιωσιμότητα ©

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Συμμετέχουμε φυσικά σε δράσεις βιωσιμότητας μέχρι σήμερα - για το παρόν και το μέλλον..!

 

Το Grand Forest Metsovo είναι περήφανο μέλος της συλλογής Small Luxury Hotels of the World's «Considerate Collection», πιστοποιημένη από τοΠαγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) - τον διεθνή, ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικόοργανισμό που ιδρύθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμούτων Ηνωμένων Εθνών (UNWTO),καθώς και της Greenview, τηςοποίας η πλατφόρμα είναι το μοναδικό αναγνωρισμένο από την GSTC εργαλείο διαχείρισης βιώσιμου τουρισμού.Τα κριτήρια για τη Συλλογή Considerate ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα παγκόσμια κριτήρια της GSTC σε τρεις βασικούς πυλώνες, διασφαλίζονταςότι όλα τα ξενοδοχεία είναι Προσανατολισμένα προς την τοπική τους Κοινότητα,Πολιτιστικοί Θεματοφύλακες και Ευσυνείδητα προς το Περιββάλλον. Όλοι αυτοί οιπυλώνες στηρίζονται σε ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης βιωσιμότητας.

Οι βιώσιμες αρετές του περιβάλλοντος και του περιβάλλοντός μας:

Τοποθεσία:
Το Grand Forest είναι χτισμένο στην του βουνού απέναντι από το Μέτσοβο, στη Ελλάδα. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο εσωτερικού (IOA)βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων και το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο (SKG) σε απόσταση 200 χιλιομέτρων.Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου στα ίχνη του Εθνικού Πάρκουτης Πίνδου στην Ελλάδα, το Grand Forest Metsovo είναι το απόγειο της κομψότητας και της ηρεμίας. Σχεδιασμένο με γνώμονα τις γύρω κορυφές και το δάσος μαύρης πεύκης, η επιστροφή στη φύση γίνεται εύκολα σε αυτό το απομονωμένο καταφύγιο στην κορυφή του βουνού που αξιοποιεί στο έπακρο και τις τέσσερις εποχές, από το σκι μέχρι το κυνήγι άγριας τρούφας.
Το ξενοδοχείο αποτελείται από μόλις 10.000 τετραγωνικά μέτρα σε μια συνολική έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή αντικατοπτρίζουν σκόπιμα τη φύση μέσω των υλικών, των μοτίβων και πρακτικών διαχείρισης που σέβονται τα γύρω παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Αποτελούμενο από 62 σουίτες σε 8 κλιμακωτά κτίρια με γκρι πέτρινα πλακάκια στέγης, πέτρινες προσόψεις και χοντρά δοκάρια, το ξενοδοχείο προσφέρει μια ευδιάκριτα ορεινή ατμόσφαιρα σαλέ με μια φιλόξενη, ζεστή αίσθηση. Με κορυφές και δάση να διακρίνονται τριγύρω, και μυρωδιές από πεύκα και πυρκαγιές. Η φύση είναι πολύ ωμή εδώ και η αίσθηση ότι είσαι κοντά της είναι πολύ έντονη.
Γύρω μας:
Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ καρδιά όλων όσων κάνουμε εδώ. Βρισκόμαστε στην άκρη του δάσους μαύρης πεύκης στους πρόποδες του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου, ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα και πιο κατάφυτα μέρη της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1966 και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές για τη διατήρηση της ορεινής βιοποικιλότητας. Το Εθνικό Πάρκο χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα δάση μαύρης πεύκης και οξιάς στα χαμηλότερα και μεσαία υψόμετρα του πάρκου και από βαλκανική πεύκη στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Η περιοχή φιλοξενεί έναν πληθυσμό Ευρασιατικής καφέ αρκούδας, που αποτελεί είδος προτεραιότητας διατήρησης. Άλλα θηλαστικά που ζουν στο πάρκο είναι οι λύκοι, τα ελάφια, οι αγριόγατες και οι βαλκανικοί αίγαγροι. Το πάρκο παρέχει επιπλέον καταφύγιο για περισσότερα από 80 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων 10 τύπων σπάνιων ειδών πουλιών όπως ο ανατολικός αυτοκρατορικός αετός, ο χρυσαετός και το γεράκι Lanner. Μια μεγάλη ποικιλία από ερπετά, αμφίβια και έντομα, συμπληρώνουν την εικόνα. Η ακριβής τοποθεσία του ξενοδοχείου βρίσκεται στους πρόποδες του εθνικού πάρκου.
Μέσα σε 1 ώρα το πολύ γύρω από το ξενοδοχείο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί: το ιστορικό χωριό του Μετσόβου, τους αμπελώνες του κτήματος Αβέρωφ, την Πινακοθήκη Αβέρωφ(μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές τέχνης στη χώρα μετά την Εθνική Πινακοθήκη), το Λαογραφικό Μουσείο, την πόλη των Ιωαννίνων και όλα τα αξιοθέατατου, και φυσικά τους περίφημοι βραχώδεις σχηματισμούς με τα μοναστήρια στην κορυφή τους, τα Μετέωρα (χώρος UNESCO).

Κάνοντας επιπλέον βήματα για την αποκατάσταση και την αναγέννηση του προορισμού μας αντί απλώς για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων:

 

Το Grand Forest είναι εμπνευσμένο από τη φύση γύρω του και καθιερώνεται ως προορισμόςαπό μόνο του, ενώ συστήνει το Μέτσοβο στον ευσυνείδητο ταξιδιώτη, συνδυάζοντας:την αρχιτεκτονική, την εμπειρία, την προσπάθεια, τους ανθρώπους, τη γη και το στίγματου. Το Grand Forest ως μικροπροορισμός, σημειώνεται μόνο σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα σε μιασυνολική έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων - η οποία πρέπει να διατηρηθεί καινα τιμηθεί. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή πέτυχαν με προσεκτική σκέψη να περιβάλλεταιη εμπειρία των επισκεπτών από το δασικό περιβάλλον, αντανακλώντας τη φύση μέσωυλικών, μοτίβων και στυλ διαχείρισης που σέβονται τα γύρω παραδοσιακά χαρακτηριστικά.
Το Μέτσοβο ωςπροορισμός συμπεριλαμβανομένου του Grand Forest, ήταν πάντα μιαακμάζουσα πόλη, με οικονομία βασισμένη στην κτηνοτροφία, το εμπόριο και τηβιοτεχνία. Οι Μετσοβίτες ταξιδιώτες και έμποροι ευημερούσαν, ιδιαίτερα στα παραδουνάβια πριγκιπάτα και τη Ρωσία, και στη συνέχεια έφεραν τα οφέλη του πλούτου τους πίσω στην πατρίδα τους κατασκευάζοντας δημόσια κτίρια, γέφυρες, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο έγινε πολιτιστικός και εμπορικός κόμβοςεμπόρων από Ανατολή και Δύση. Από τους ευεργέτες του, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το Ίδρυμα Τοσίτσα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική άνθηση και την εισροή τουρισμού το 1970.Σημαντική πόλη από τον 17ο και 18ο αιώνα λόγω της θέσης της στα κύρια μονοπάτια μεταξύ του βορρά και τη νότια Ελλάδα, το Μέτσοβο προμήθευε το μαλλί όχι μόνο στα Γιάννενα και τα γύρω χωριά αλλά σε όλα τα Βαλκάνια και ακόμη και τη Βόρεια Αφρική. Η πόλη διατηρεί το μέγεθός της ανά τους αιώνες καθώς απαγορεύεται από το νόμο να επεκταθεί. Ο θεϊκά διατηρημένος παραδοσιακός χαρακτήρας του Μετσόβου πρέπει να αποδοθεί στους υπέροχους ντόπιους που έχουν μεγάλο πάθος για την πανάρχαια ιστορία τους. Στην καρδιά του Μετσόβου υπάρχουν δύο εντυπωσιακά μουσεία, η Πινακοθήκη Αβέρωφ και το Μουσείο Αρχοντικό Τοσίτσα. Η περιοχή της Ηπείρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία, επομένως η κουζίνα της περιλαμβάνει νόστιμα κρέατα και άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα βουνά είναι γεμάτα άγρια χόρτα και μανιτάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χορταστικών πιάτων. Το κατσικίσιο και το πρόβατο μαγειρεμένο με άγρια χόρτα είναι επίσης βασική συνταγή της περιοχής της Ηπείρου. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν η περιοχή βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και με λιγοστά αποθέματα, κάθε νοικοκυριό έπρεπε να μεγιστοποιήσει τη χρήση των συστατικών του. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και τότε ήταν που ξεκίνησε η παρασκευή τοπικών πιτών, ως ένας δημιουργικός τρόπος ικανός να ταΐσει την οικογένεια. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν διάφορα είδη πιτών που αποτελούνταν από διάφορα είδη τυρόπιτας και χορτόπιτας, με βάση τη γέμιση από άγρια χόρτα.
 

Καθώς το GrandForest είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο με την οικογένεια να κατάγεται από το Μέτσοβο, ασπαζόμαστε τη Μετσοβίτικη κουλτούρα και αξίες και αναλαμβάνουμε δράση για βιώσιμες πρακτικές, οι οποίες τυχαίνει να προέρχονται φυσικά από την κουλτούρα και πολιτιστική κληρονομιά μας.

 

Κοινωνικά και Οικονομικά Οφέλη στην Τοπική Κοινότητα:

Το 90% της ομάδας μας είναι ντόπιοι (ακτίνα 50 μιλίων). Επενδύουμε στην ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο.

Προτεραιότητα σε Τοπικούς Προμηθευτές:

Όλα τα συστατικά προέρχονται από τα τοπικά βουνά και μόνο από τοπικούς προμηθευτές. Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε την περιοχή μας. Το 75% των επίπλων έχει κατασκευαστεί από ντόπιους τεχνίτες και ξυλουργούς.

Οι ντόπιοι τεχνίτες και κοσμηματοποιοί έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν ή να πουλήσουν τις χειροτεχνίες τους:

Λειτουργούμε ένα κατάστημα, το οποίο πουλάει αποκλειστικά: χειροποίητα κοσμήματα και υφαντά από ντόπιους τεχνίτες και προϊόντα τροφίμων και ποτών του Μετσόβου.

Εκδρομές και εμπειρίες που διοργανώνουμε που αποφέρουν οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία:

Η άρτια εκπαιδευμένη ομάδα μας, θα οργανώσει για εσάς μια εκδρομή που σίγουρα θα περιλαμβάνει πολιτισμό (επισκέψεις σε μουσεία) και γαστρονομία. Οι επισκέπτες μας θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη με την επίσκεψή τους στην πόλη καθώς και στο ίδιο το ξενοδοχείο. καθώς αξιοποιούμε όλους τους προμηθευτές, τεχνικούς και τεχνίτες της πόλης. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών στη φύση (πεζοπορία, ποδηλασία, κυνήγι άγριας τρούφας κλπ.) με τον πραγματικό τοπικό ειδικό για την κάθε εμπειρία.Έχουμε επενδύσει σε χρόνο, προσπάθεια, εκπαίδευση και έχουμε συμβάλει επίσης στην απόκτηση μέρους των εργαλείων και εξοπλισμού τους με μη χρηματοοικονομικό επενδυτικό τρόπο. Επιλέγουμε προσεκτικά την ομάδα, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες μας δίνοντας προτεραιότητα στο να είναι ντόπιοι και να μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες: σεβασμός, διαφάνεια, ακεραιότητα και ειλικρίνεια.

Πολιτιστική κληρονομιά:

Όλες οι αποκλειστικές μας εμπειρίες σχεδιάστηκαν και διατηρούνται μικρές. Δεν επιτρέπουμε περισσότερα από 8 άτομα να εισέλθουν στα δάση – όταν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Φροντίζουμε να διατηρήσουμε την παρθένα φύση ως έχει, γι' αυτό προσπαθούμε να προσφέρουμε τις αποκλειστικές μας εμπειρίες με όσο το δυνατό εκπαιδευτικό τρόπο.

Φέρνοντας με σεβασμό αυθεντικά στοιχεία της παραδοσιακής και σύγχρονης τοπικής κουλτούρας στη λειτουργία, το σχεδιασμό, τη διακόσμηση και την κουζίνα μας:

 

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή πέτυχαν με προσεκτική σκέψη να περιβάλλεται η εμπειρία των επισκεπτών από το δασικό περιβάλλον, αντανακλώντας τη φύση μέσω υλικών, μοτίβων και στυλ διαχείρισης που σέβονται τα γύρω παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Το έδαφος της περιοχής είναι πολύ ορεινό, με ισχυρές εδαφικές διακυμάνσεις, πολλά δάση και με την περιοχή του υδρογραφικού δικτύου (Αώος, Άραχθος κ.λπ.) να είναι πλούσια. Η έντονη αίσθηση της επικράτησης του φυσικού περιβάλλοντος ως αρχικής εικόνας έχει διατηρηθεί με επιτυχία. Η είσοδος του ξενοδοχείου απεικονίζει τη φύση με ένα, όσο το δυνατόν πιο διακριτικό, σύμβολο εισαγωγής. Τα κτίρια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα ώστε να ακολουθούν και να συμπληρώνουν το τραχύ ανάγλυφο του φυσικού εδάφους, ενώ η «πλάτη» των κτιρίων βυθίζεται στο έδαφος, ώστε να δένει με το περιβάλλον και οι επισκέπτες να έχουν ανεμπόδιστη θέα. Η έκφραση του αρχιτεκτονικού έργου δανείζεται παραδοσιακά στοιχεία που απαντώνται κυρίως στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα. Ολόκληρη η εγκατάσταση διέπεται από ομοιόμορφο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, όπου μια ιεραρχία κτιρίων περιλαμβάνεται στη σοβαρότητα των κοινών στοιχείων της μορφής τους.

 

Μεγιστοποίηση του οφέλους των ξενοδοχείων για το περιβάλλον:

1. Απόβλητα

Ενθαρρύνουμε συνεχώς την ομάδα μας να μειώνει και να επαναχρησιμοποιεί. Ξεκινάμε ένα αφιερωμένο σχέδιο βιωσιμότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει κάδους ανακύκλωσης στο δωμάτιο και εκπαιδευτικό υλικό στη διάθεση των επισκεπτών, καθώς καταφέραμε να φέρουμε στην περιοχή μας την υπηρεσία συλλογής ανακύκλωσης.

2. Πλαστικά

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες (αντ' αυτού χαρτί) ή πλαστική συσκευασία τροφίμων – χρησιμοποιούμε είτε επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία είτε χαρτί. Τα μπουκάλια νερού είναι γυάλινα ή επαναχρησιμοποιήσιμα μόνο - καθώς το ξενοδοχείο εξυπηρετείται από τις δικές του φυσικές πηγές, επομένως όπου σερβίρεται νερό, είναι φυσικό και σε επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια. Τα καλαμάκια είναι χάρτινα. Οι συσκευασίες καλλυντικών στα δωμάτια είναι 100% κομποστοποιήσιμες και κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο πλαστικό.

3. Ενέργεια

Χρήση αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας – όλα τα φώτα είναι led.

4. Νερό

Όλες οι συσκευές(ντους, τουαλέτες) είναι χαμηλής ροής από την κατασκευή του Grand Forest(2011-2013). Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να επαναχρησιμοποιούν πετσέτες καισεντόνια. Η πολιτική μας είναι η επαναχρησιμοποίηση λευκών ειδών και πετσετών,η καθημερινή αλλαγή γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος.

5. Φαγητό και ποτό

Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται τοπικά. Δεν καλλιεργούνται επιτόπου, καθώς πιστεύουμε ότι το όφελος για την τοπική κοινότητα  αλλά και η ποιότητα των υλικών είναι μεγαλύτερα όταν καλλιεργούνται από ντόπιους αγρότες. Το 92% όλων των συστατικών των τροφίμων είναι βιολογικά. Πολιτική μόνο για τοπικά τρόφιμα/γαστρονομική βάση. Προμηθευόμαστε ψάρια και κρέας μόνο από τοπικούς και premium προμηθευτές.

6. Κήποι και πράσινο

Δεν έχουμε«κήπους», χρησιμοποιούμε το ίδιο το δάσος ως κήπο μόνο με τη γηγενή του χλωρίδα. (Μικρή εξαίρεση στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου μπορεί κανείς να βρει αυτοφυή χλωρίδα σε γλάστρες).

7. Διατήρηση& Ανάπλαση

Είναι στις βασικές μας αξίες να διατηρήσουμε το βουνό. Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο με την ελάχιστη παρέμβαση στο τοπίο, με στόχο να διατηρηθούν τα δάση ασφαλή για τους φυσικούς τους βιότοπους.

«Στοχεύουμε οι επισκέπτες μας να συνδέονται με τη φύση με σεβασμό, με απόλυτη ιδιωτικότητα και να απολαμβάνουν λεπτομέρειες που έχουν σημασία που τις φροντίζουν γνήσιοι άνθρωποι. Βοηθάμε άψογα τους επισκέπτες να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να απολαύσουν, να χαλαρώσουν, να αποκαταστήσουν και να συμμετάσχουν σε εμπειρίες ζωής». ©

 

Book now